21 Ekim 2011 Cuma

Artikeller

Yunanca da yine bizim Türkçe de hiç kullanmadığımız ve artikel olarak tanımlanan bir unsur daha var. bu bölümde artikelin ne olduğunu öğreneceğiz. 

Artikel; Genellikle isimler, sıfatlar ve sıfat görevi üstlenen fiilimsilerin önünde bulunan ve kelimenin cinsine göre değişen küçük kelimelerdir.

Yunancada eril, dişi ve yansız kelimeleri tanımlamak için kullanılan başlıca 3 artikel bulunmaktadır. Artikeller, Belirli artikeller ve Belirsiz artikeller olarak 2 grupta incelenir. Şimdi bu artikelleri örneklerle birlikte öğrenelim.

Belirli Artikel: Belirli bir şeyden bahsederken kullanılan artikellerdir. Örneğin karşımızdaki kişinin bahsettiğimiz öğretmenin kim olduğunu anladığı durumda,

-ο      (o) Eril kelimeler için           ο δασκάλος
                                                      (o daskalos) erkek öğretmen

     (i ) Dişil kelimeler için         η καρέκλα  
                                                      (i karekla) sandalye

-το    (to) Yansız kelimeler için     το βιβλίο    
                                                       (to vivlio) kitap

Kelimelerin dişi mi, erkek mi, yansız mı olduğunu önlerinde bulunan artikellerden anlarız. 

Bunun bizim için çok yabancı ve zor bir bilgi olduğunu biliyorum. Mesela Türkçe de sandalye dediğimizde cansız bir kelimeden bahsediyoruz dur. Yani sandalyenin erkeği dişisi olmaz :) 

Ancak Yunanca da gördüğünüz gibi sandalye dişi bir kelime. Ya da kitap, erkek bir kelime olarak tanımlanmış. Bunun gibi Türkçede bizim için cansız grubunda olan bir çok kelimenin dişi ya da erkek olarak tanımlandığını göreceksiniz. İşte bu aşamada kelimenin önünde bulunan artikel sizin işinizi kolaylaştıracaktır.

Tek unutmamanız gereken ERİL kelimeler için  -ο(o), DİŞİL kelimeler için (i ), YANSIZ kelimeler için -το(to) artikelinin kullanıldığıdır.

Belirsiz Artikel: Kesin belli olmayan ya da yabancı olduğumuz şeylerden bahsederken kullandığımız artikellerdir. Belirsiz artikeller aynı zamanda sayıdır. Örneklerle açıklayalım.

ένας (enas) Eril kelimeler için               ένας τοίχος
                                                               (enas tihos) bir duvar

μία   (mia)  Dişil kelimeler içinμία        μία πόρτα
                                                               (mia porta) bir kapı

ένα   (ena)  Yansız kelimeler için          ένα σπίτι
                                                               (ena spiti) bir ev

Bu Bölüm İçin ÖDEV:

1- Eril yani erkek olan kelimeler için -ο(o) , 
    Dişil yani dişi olan kelimeler için (i ), 
    Yansız yani cinssiz olan kelimeler için -το(to)

  artikellerinin kullanıldığını lütfen ezberleyin

2- Kelimenin önünde bulunan artikelin bize kelimenin cinsini    belirttiğini unutmayın.

3- Belirsiz artikellerin aynı zamanda birer sayı olduğunu kalıp olarak öğrenmeye ezberlemeye çalışın.

Katılımınız için teşekkürler.

5 yorum:

Adsız dedi ki...

merhaba 13 yaşındayım artikellerde sormak istediğim bir şey var eril ve dişil sözcüklerin sonuna da bazı harfler geldiğini duydum açıklarsanız sevinirim :)

Adsız dedi ki...

Bu blogu bulduğumda ne kadar sevindiğimi anlatamam cidden... Ευχαριστω:)

Unknown dedi ki...

Merhaba Sedef Abla... Yunanca öğrenme hevesim Haris Aleksiou ile başladı ve sayenizde çok yol aldığımı hissediyorum. Yardımlarınız için çok teşekkürler. Fakat artikeller konusunda anlayamadığım bir şey var. Mesela "ο δασκάλος" eril bir kelime olmasına rağmen kadın öğretmene de o şekilde mi seslenilir yoksa kelimede bir değişme olur mu? Uygun olduğunuzda yanıtlarsanız beni çok mutlu etmiş olursunuz. Şimdiden teşekkürler. :)

Dr. Cem Erayan dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
mersinsiski 33 dedi ki...

Sedef Hanımı tanımasam da vermiş olduğu bilgiler fevkalade faydalı.Kendisine şahsım adına teşekkürü bir borç biliyorum.Türkiye'de Yunanca'ya hakim insan sayısı fazla değil.Hakim olanlar bunu paylaşmıyor ya da daha başka işleri var.Bu yönüyle de burada yapılan paylaşımları faydalı buluyorum.İşin başka ve en önemli boyutu ise kanımca sosyal ve kültürel yönüdür.Dil öğrenmekle Yunanları daha yakından tanıyarak davranışlarımızı daha akılcı ve gerçekçi bir zemine oturtma imkanına sahip oluyoruz.İletişim imkanı doğuyor.Yüzyıllara dayanan ön yargılar,öfkeler,düşmanlıklar bu iletişim sayesinde yerini işbirliği ve anlayışa bırakıyor.Selamlar.